SafeTrx bij ‘How do they do it?’ op Discovery

Gaaf om te zien dat er aandacht wordt geschonken aan een van de MKB-stimulerings projecten bij ‘How do they do it?’ op Discovery.

In het programma gaan Joep en Tim op zoek naar het antwoord op allerlei fascinerende vragen. Voor de aflevering met SafeTrx wordt Joep gedropt midden in de Noordzee.

Niels van Campen vertelt aan presentator Joep van Deudekom wat de aanleiding is geweest voor SafeTrx.

Aflevering gemist? Kijk hier het video fragment: https://www.youtube.com/watch?v=QNkfJ29h_yQ





KNRM doet test met drone voor detectie drenkelingen

Luchtvaartuig vormt met 5G extra paar ogen bij reddingsoperaties

Scheveningen, 9 juni 2021 – Aan de kust van Scheveningen is gisteren bij wijze van test een drone ingezet voor de opsporing van drenkelingen. Het onbemande luchtvaartuig fungeert als een extra paar ogen bij reddingsoperaties, om daarmee de kans op succes te vergroten. Ook zouden drones voor surveillance op het water kunnen worden ingezet.

De proef is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), TNO en KPN. Het was de eerste test met een drone waarbij de KNRM gebruikmaakte van een 5G-verbinding. Partner KPN zorgde daarvoor. Aan de hand van de verzamelde beelden wil TNO software ontwikkelen waarmee mensen in nood automatisch worden opgespoord. De proef werd ondersteund door dronebedrijven Skytools en Delft Dynamics.

Search and Rescue
De KNRM komt jaarlijks meer dan 2500 keer in actie en brengt ruim 4000 mensen veilig aan wal. De organisatie kende in 2020 een drukke zomer. De hulpverleners rukten honderden keren uit om zwemmers, surfers en andere watersporters te redden, in veel gevallen met een van de 75 boten waarover de KNRM beschikt. Ook wordt gebruikgemaakt van helikopters van de kustwacht. Drones zouden een extra hulpmiddel kunnen zijn in de nabije toekomst.    

De KNRM noemt ze van meerwaarde en kijkt nieuwsgierig vooruit. “Deze test is onderdeel van ons onderzoek naar de inzet van drones voor de maritieme Search and Rescue (SAR). Op basis van verzamelde informatie beslissen we hoe we drones gaan inzetten: met welke drone gaan we vliegen, welke sensoren gebruiken we, waar stuur je de beelden naartoe?”, zegt woordvoerder Jeroen Kodde. Behalve detectie zouden drones ook kunnen worden ingezet voor surveillance op het water, voorziet de KNRM.

5G-connectiviteit
Tijdens de oefeningen gisteren voor de kust van Scheveningen steeg een drone van dronebedrijf Skytools meermaals op met behulp van 5G. “Om de grote hoeveelheid data van de drone te verwerken en realtime videobeelden door te geven is 5G-connectiviteit essentieel. Ook ben je met 5G verzekerd van voldoende bandbreedte en een betere reactietijd, hetgeen noodzakelijk is om veilig met een drone te kunnen vliegen”, legt Niels Hoffmann van KPN uit.“Daarnaast kunnen we met 5G mobiele data van in dit geval de reddingsdiensten met voorrang beschikbaar houden, ook als het drukker wordt op het netwerk zoals bij een vol strand. Vergelijk het met een snelweg. Als er heel veel verkeer is dan kun je een file krijgen waardoor iedereen langzamer gaat rijden. Met 5G kunnen we een rijbaan vrij houden voor het dataverkeer voor hulpverlening.”

Wamtebeeldcamera
Een pick-uptruck van Delft Dynamics, ontwikkelaar en bouwer van drones, diende als start- en landingsplatform. De drone was voorzien van een camera die hoge resolutiebeelden maakt en van een warmtebeeldcamera die lichaamswarmte kan detecteren. Vanuit een speciale commandowagen werd de reddingsactie gecoördineerd en de drone bestuurd. Beelden van de drone werden realtime gedeeld met de uitgevaren reddingsboot van de KNRM. Met behulp van beelden en gps-informatie zette de boot koers richting de drenkelingen.

De beelden worden nu door onderzoeksinstituut TNO verzameld en geanalyseerd. “We hebben veel bruikbare praktijkdata verzameld aan de hand van de vijf vluchten die onder variërende omstandigheden plaatsvonden”, zegt onderzoeker Judith Dijk. “Met die testbeelden gaan we automatische herkenning van drenkelingen ontwikkelen. Met dergelijke software kunnen we mensen in de grote hoeveelheid beelddata terugvinden en hun locatie vastleggen. In de toekomst kan met deze software op basis van kunstmatige intelligentie nog sneller en efficiënter gewerkt worden. Het zou dan ook voor de detectie van drenkelingen gebruikt kunnen worden door andere organisaties die hiermee te maken krijgen, zoals de kustwacht of de marine.”

Proeftuin op de Noordzee
De locatie is niet willekeurig gekozen. De tests zijn namelijk onderdeel van de zogenoemde Proeftuin op de Noordzee. Dat is een samenwerkingsverband waarbij de gemeente Den Haag, KPN, TU Delft, Sailing Innovation Centre, Svašek Hydraulics en het Watersportverbond innovatie mogelijk maken. Startups en mkb’ers uit de maritieme sector en de watersport kunnen in een testgebied van 10 bij 10 zeemijl nabij Scheveningen onder zware omstandigheden testen uitvoeren voor slimme technologische oplossingen. Denk aan boeien en sensoren voor het meten van wind, stroming en golven en beweging van schepen.

Videobeelden van de drone die de drenkelingen heeft opgespoord zijn via deze link te downloaden. Bij gebruik graag bronvermelding toepassen: beelden Skytools.

Over KNRM
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij verricht reddingsoperaties op het water, op zee en ruim binnenwater. De redders en reddingboten komen in actie na een alarmering. De KNRM heeft 45 reddingstations langs de kust. De 75 reddingboten worden bemand door 1400 vrijwilligers. De KNRM komt meer dan 2500 keer per jaar in actie voor noodmeldingen waarbij ruim 4000 mensen worden geholpen of gered. 

Over TNO
TNO (de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) is een onafhankelijk onderzoeksinstituut. TNO richt zich op doelgerichte innovatie: kennis ontwikkelen om praktische oplossingen te leveren voor de maatschappij. De circa 2600 werknemers houden zich bezig met innovaties, onderzoeken en data die direct kunnen worden toegepast door bedrijven en overheden. De missie is om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving duurzaam versterken.

Over KPN
Als netwerk van Nederland helpt KPN al meer dan 135 jaar ondernemend Nederland om altijd verbonden te zijn. Met toekomstbestendige netwerk-, ICT- en security-oplossingen waarborgt KPN de continuïteit van ondernemend Nederland. KPN zorgt ervoor dat organisaties in alle soorten en maten 24/7 en 365 dagen per jaar verbonden zijn met hun klanten en medewerkers, zodat zij zich kunnen richten op succesvol ondernemen.



https://impactcity.nl/nl/nieuwe-energie-in-impactcity-den-haag-hoe-den-haag-zich-opmaakt-voor-de-transformatie-van-de-noordzee/

https://impactcity.nl/nl/campus-sea-h2o-coachboat/

https://www.linkedin.com/posts/feikogorter_5g-kpn-proeftuinopdenoordzee-activity-6714076940376051712-zaqk


Trainen met vormen ipv cijfers, de 49erFX dames van @Topzeilen maken hier graag gebruik van! Het is in ontwikkeling, maar dankzij de visualisaties van de pHd van de #ProeftuinopdeNoordzee en het TU Delft Sports Engineering Intsitute, én het platform van #SportDataValley zijn dit nu weergaves.



Meer uit training halen dankzij sensoren

https://innovationorigins.com/nl/meer-uit-zeiltraining-halen-dankzij-data-en-sensoren/


Lees meer>>

NSIL Meetboei te water!

Het North Sea Innovation lab wordt sinds 6 februari 2020 doorgemeten met de gloednieuwe NSIL Meetboei. Deze meetboei is mede gefinancierd vanuit de stimuleringsregeling van De Proeftuin op de Noordzee. Rond het middaguur vertrokken NSIL medewerkers naar het North Innovation Lab om de NSIL Meetboei en de mosselmodule te installeren. NSIL is blij om te zien dat de boei sinds de tewaterlating, met succes verschillende zeewaterparameters meet en deze rechtstreeks naar een onshore monitoringstation doorstuurt. De Meetboei en mosselmodule maken deel uit van het Europese IMPAQT project; het ontwerp en de installatie zijn uitgevoerd in nauwe samenwerking met Proeftuin op de Noordzee en Rijkswaterstaat.

Lees meer over de tewaterlating:

https://www.noordzeeboerderij.nl/nieuws/200207-first-imta-north-sea

en meer over de NSIL meetboei:

https://www.noordzeeboerderij.nl/en/projects/data-buoy-nsil


Fotograaf: Maarten van der Voorde
Fotograaf: Maarten van der Voorde


https://www.linkedin.com/posts/feikogorter_kpn-knrm-ltem-activity-6589794400358932480-AHMX


Internet of things KPN connectie voor windmetingen

Op donderdag 4 juli werden de Internet of Things windmeters voor Olympisch en WK zeilen in Japan mede mogelijk gemaakt door KPN en Sailing Innovation Centre.

Zeilers als olympisch en wereldkampioen Marit Bouwmeester wordt hiermee geholpen aan een voorsprong doormiddel van slimme apparatuur en data. De windmeters van SAILMON zijn verbonden met het KPN netwerk. Een mooi voorbeeld waarbij partners binnen de Proeftuin op de Noordzee innovaties op zee mogelijk maken!


Presentatie Proeftuin op de Noordzee tijdens Sea Sight Summit

Wij willen zoveel op zee; natuur, windparken, visserij, recreatie, vrachtvervoer en nog veel meer. Een duurzame Noordzee vraagt om actie en om samenwerking. De gemeente Den Haag trekt de regie naar zich toe en organiseerde op donderdag 20 juni 2019 in Scheveningen een tweede editie van Sea Sights Summit.​

Tijdens één van de workshops vertelde Projectmanger Anoek van Vlaardingen samen met Robert van Roijen (VP Delta) en Zinzi Reimert (North Sea Innovation Lab) over de functie van proeftuinen aan de kust. Proeven zijn essentieel voordat je op grote schaal gaat investeren. En zeker off-shore wil je geen fouten maken. Daarvoor zijn verschillende proeftuinen voor de kust van Den Haag ingericht. Welke pilots draaien daar? Wat is het proces om effectief te testen?


07-04-2019
Svašek Hydraulics is gisteren samen met KPN en de ribschool de Noordzee opgegaan om de connectiviteit in de Proeftuin op de Noordzee te meten.


Voor de kust van Den Haag komt een testgebied, waar wetenschappers, overheden, bedrijven en andere organisaties op open zee allerlei onderzoeken kunnen doen en technologische innovaties kunnen testen. Dat is de media niet ontgaan. Zie hieronder een greep uit de diverse media berichten.


Sailing; Innovate to attract

Op woensdagmiddag 27 juni vond het unieke netwerkevent “sailing; innovate to attract” plaats. Op een unieke locatie, midden in de finishweek van de Volvo Ocean Race, gaven de consortium partijen het startsein voor het project Proeftuin op de Noordzee. Op een levendige manier werden voorbeeldprojecten gepresenteerd en kregen aanwezigen een inkijkje in de samenwerking tussen Team Akzo Nobel en SAP op het gebied van biometrics sensor technology in het project ‘BioEdge’. De boottocht, een bezoek aan het innovatie paviljoen en een zonnige borrel waren de succesfactoren om met de voeten in het zand te netwerken.


We want to make sailing more appealing

Video streams from drones, sensors, on-ship cameras, augmented and virtual reality and computer graphics technology. By making sailing regattas more high tech, the Sailing Innovation Centre, in collaboration with TU Delft researchers, are striving to help athletes perform better and, at the same time, make the sport more appealing to a larger audience.

Read more: Delta


Experimenten in ‘Proeftuin op Noordzee
Read more: Algemeen Dagblad