Azifarm

Voor het opschalen van zeewierteelt op zee is schaalvergroting en automatisering nodig. Vaak wordt voorgesteld grote kweekstructuren te plaatsen met de inzet van grote semi-automatische schepen. Aqitec daarentegen ziet een toekomst voor zich met een schaalbaar grid van kleinere zeewierkweekstructuren die kunnen worden ingezet met behulp van kleine (vissers-)boten.

De door Aqitec voorgestelde Azifarm volgt een ontwerpfilosofie van eenvoud, waardoor de krachten op het systeem goed te beheersen zijn en zaaien en oogsten gemakkelijk gedaan kan worden. Het principe is schaalbaar. De zeewierkweekstructuur is verbonden met één verankerde boei en roteert (azimut) in de richting van de laagste weerstand: in lijn met de stroom. De lichtgewicht constructie kan snel reageren op variaties in belasting (golven, wind en stroming).

De doelstelling van de Azifarm-demonstrator is drieledig. Ten eerste is het doel om de ontwikkeling, constructie en werking van het systeem te testen. Het tweede doel is om de voordelen van het lichtgewicht systeem aan belanghebbenden te demonstreren. Het derde doel is het verkrijgen van data en meetgegevens (krachten, beweging en  beeldmateriaal)  voor verder onderzoek.

Aqitec heeft de ambitie impact te hebben op de toekomst van de zeewierkweek op zee. Voor meer informatie zie www.aqitec.com.