Aquatic Drones

Onderwerp: Search & Rescue van drenkelingen en surveillance in kustgebieden en bij stranden.

Doel: bespoedigen aan het opsporen van drenkelingen door inzet van autonome inspectie schepen.

Het doel van het project is om met behulp van volledig autonoom varende platformen, de aquatic drones, uitgerust met een side scan & multi beam sonar het onderwater ‘landschap’ met grote nauwkeurigheid vast te leggen. In het kader van een Search & Rescue (SAR) use-case kunnen afwijkingen van het patroon een indicatie zijn over de aanwezigheid van een menselijk lichaam. De sonar-data wordt samen met plaatsbepalingsgegevens naar een coördinatiepunt op de kust verzonden waar deze geïnterpreteerd kan worden.

De toepassing van aquatic drones in combinatie met sonar-data kan op die manier van toegevoegde waarde zijn voor de bestaande SAR-operaties. Naast het verkennen van mogelijke toepassingen van een varend meetplatform en het verhogen van de navigatie autonomie zal het project ook een belangrijke bijdrage leveren aan werkpakketten van andere partners zoals TNO, met name gericht op optimale beeldopbouw door sensorfusie (combineren van verschillende data bronnen) en het creëren van situation awareness.

De uitdagingen in dit project liggen in het stabiliseren van de drone in golven en wind, volledig autonoom varen van zoekpatronen en het ‘herkennen’ van drenkelingen en verdronken personen.